Tips til nedbetaling av kredittkort

Det er mange gode kredittkort på markedet, både fra store aktører som Gjensidige og mindre lokalbanker som Sparebanken Møre. Ved fornuftig bruk kan man enkelt oppnå goder som gratis reise- og avbestillingsforsikring, rabatter på varer og tjenester og bonusordninger som cashback og CashPoints. Men hvis man ikke betaler fakturaen ved forfall kan kortet fort bli en dyr affære.

Et kredittkort er ment å være et kortsiktig lån fra banken sin side, og har derfor høyere rente enn andre lån. De aller fleste kredittkort har en periode med 45 eller 50 dager med rentefri kreditt, men etter dette må man belage seg at på at den effektive renten kan bli så høy som opp imot 25–30 %.

Kutt unødvendig forbruk

Når man først er i en situasjon hvor det er vanskelig å betale kredittkortgjelden, så er det hovedsakelig på grunn av én årsak: Man har brukt mer penger enn man har tjent over en lengre periode. Det er fort gjort å ty til kredittkortet for å unne seg litt ekstra, men det svir på pungen når rentene begynner å løpe.

Man vil få en pekepinn på hvor raskt man kan betale tilbake gjelden ved å sette opp en oversikt over månedlige inntekter og utgifter. Tar det mer enn seks måneder å betale ned på lånet bør man vurdere å kutte ut alle unødvendige utgifter. Les mer om hvordan man kan kvitte seg med kredittkortgjelden hos Forskning.no.

Snøskredmetoden

Snøskredmetoden er en effektiv metode for nedbetaling av gjeld, som passer godt for dem som har evnen til å holde på motivasjonen over lengre tid. Med denne strategien begynner man å betale ned på lånet med den høyeste effektive renten, for deretter å jobbe seg ned til det billigste lånet som man sparer til slutt.

Sett ut ifra et økonomisk perspektiv er denne metoden helt klart den mest lønnsomme, siden man med snøskredmetoden helt enkelt kvitter seg med de dyreste lånene først. Det kan imidlertid ta litt tid å kvitte seg med et stort forbrukslån, og det er derfor viktig å legge en plan – og holde seg til denne planen.

Snøballmetoden

En annen anerkjent metode man kan bruke for å betale tilbake kredittkortgjelden raskere kalles snøballmetoden, og denne er gjerne mer overkommelig for de fleste som skylder mye penger. Denne metoden brukes av økonomer over hele verden, og har vist seg å være svært effektiv så lenge man følger planen og ikke mister fokus underveis.

Med snøballmetoden setter man opp en oversikt over lånene etter hvor store de er, og begynner rett og slett med å betale ned det minste lånet først. For mange vil det være veldig befriende å se det ene lånet etter det andre forsvinne, noe som gir mestringsfølelse og motivasjon for å fortsette med nedbetalingen.

Refinansier hvis det er nødvendig

Hvis kredittkortgjelden har vokst seg så stor og uoverkommelig at den rett og slett har blitt helt uhåndterbar, så kan det være en gunstig løsning å refinansiere. I de fleste tilfeller skjer dette gjennom å ta opp et forbrukslån uten sikkerhet. Dette har lavere rente enn kredittkortet, men høyere rente enn billån eller boliglån.

Med refinansiering har man kun ett månedlig beløp å forholde seg til, og det blir færre fakturagebyrer og mindre å holde styr på. Hvis kredittkortgjelden allerede har gått til inkasso eller man har pådratt seg betalingsanmerkning, vil det imidlertid bli vanskelig å få godkjent en søknad om refinansiering på grunn av høy risiko for mislighold.

Kort oppsummert

  • Snøskredmetoden
  • Snøballmetoden
  • Kutt unødvendig forbruk
  • Søk refinansiering hvis nødvendig

Det finnes metoder for å kvitte seg med kredittkortgjelden raskere, både snøballmetoden og snøskredmetoden er anerkjente strategier man kan bruke for å legge en plan. Det er også mange økonomer som gir gode råd helt gratis, for eksempel kjendisøkonomen Silje Sandmæl fra DnB. Gründerteamet fra appen Payr gir også gode tips til nedbetaling av kredittkort.

Leave a Reply