Kredittkort test – Slik fungerer bonusprogrammer når du handler med betalingskort

Det finnes mange kredittkort på markedet, og de fleste har en eller flere fordeler som følger gratis med kortbruken. Det vil si at hvis du bruker kortet til et bestemt kjøp, vil du kunne få en fordel. Noen kort gir muligheten til avslag på regningen direkte. Andre kort inneholder andre tjenester, som for eksempel gratis reise- og avbestillingsforsikring, eller ID-forsikring. Det finnes mange forskjellige modeller for å opparbeide seg bonus. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de vanligste fordelene, og hvilke kort du må bruke for å få dem.

Kredittkort

En forutsetning for økonomisk gevinst når du bruker kreditt, er at du betaler regningen i tide. Utsetter du denne, tilkommer svært høye renter og gebyrer. Slik mister du totalt sett de økonomiske fordelene. Kredittgjeld har noen av de høyeste rentene på markedet. Disse er mye dyrere enn både boliglån og forbruksgjeld. Renten kan være opp mot 30 % av beløpet. Dersom du er økonomisk disiplinert, kan du motta mange gode fordeler ved bruk av kreditt. Det finnes flere gode bonusprogrammer tilknyttet dette. De vanligste bonusprogrammene inkluderer alt fra flybonus til bensinbonus.

  • Det finnes mange fordeler tilknyttet kreditt
  • Renten på kredittgjeld er svært høy

Kort med rabatt på bensin

Det finnes flere kort som gir deg rabatt på bensin. Enkelte gir rabatt på drivstoff på flere ulike bensinstasjoner. Andre gir samme rabatt, men hos kun én kjede. Du får tilbake pengene du sparer på bensin, på regningen. Det vil si at du betaler full pris på bensinstasjonen, men kredittselskapet trekker rabatten fra på regningen. 365 Direkte MasterCard gir hele 3,65 % rabatt på drivstoff på Esso og Esso Express. I tillegg får du rabatter i flere skobutikker og klesbutikker. Shell Mastercard tilbyr 40 øre avslag per liter bensin på alle Shell-stasjoner.

  1. Noen kort gir rabatter hos en bestemt kjede
  2. Andre gir rabatt på drivstoff generelt

Kredittkort med inkluderte reiseforsikringer

Mange kort har reiseforsikring inkludert. En reiseforsikring skal dekke uforutsette problemer, når du er på ferie eller lengre reise. Så lenge du har reiseforsikring inkludert i kortet, koster det ingenting. For at reiseforsikringen skal gjelde på reisen, krever de som har utstedt kortet at minimum 50 % av transportkostnadene betales med kreditten. Eksempler på gode kort som tilbyr reise- og avbestillingsforsikring inkludert er Bank Norwegian Kredittkort. Dette gir også 1 % cahsback på alt annet man kjøper. Les mer om Bank Norwegian kredittkort og andre kreditter med bonus, i Aftenposten sin artikkel.

  • Mange kort har reiseforsikring inkludert
  • Minimum 50 % av reisen må betales med kortet for at forsikringen skal være gyldig

Det er ulikt hva de forskjellige kortene med reiseforsikring dekker. Dette bør du sette deg inn i før du bruker kortet til å betale reisen. Det er blant annet ulike dekningssummer og egenandeler. I motsetning til vanlig reiseforsikring, dekker kredittforsikringene kun hendelser knyttet til den spesifikke reisen som ble betalt med det aktuelle kortet. Hvem som kan kreve dekning av forsikringen varierer. Noen dekker kun personen som eier kortet, mens andre dekker også medreisende. Med kort som Santander Gebyrfri, Remember eller Bank Norwegian, vil kortinnehaver, i tillegg til tre medreisende, dekkes.

Kreditt med cashback

Når du bruker kreditt til å handle varer og tjenester, bruker du kortselskapets penger. Du tar altså opp et lån, som kalles kredittgjeld. Du får så en månedlig faktura. Der må du betale tilbake pengene du har brukt i den gitte perioden. Når kortselskapet gir cashback, vil en viss prosent av beløpet bli trukket fra regningen. Cashback er altså en form for rabatt, som kommer i etterkant av kjøpet. Det er ikke butikken det handles i som gir cashback, men kredittkortselskapet. Det er vanlig å gi cashback på sko, drivstoff, klær, reise og elektronikk.

Kort som tilbyr gode tilbud og rabatter

Noen kort gir fordeler i form av ekstra gode tilbud. Dette kan være innenfor en spesiell bransje, eller unike tilbud hver måned. Eksempelvis kan du tjene opp eurobonus poeng som kan brukes på flyreiser. Ikano Visa gir fordeler innenfor en bestemt kategori hver måned. Du kan få inntil 10 % rabatt på kategorier som reise, bildeler, interiør, kultur og underholdning. Med MasterCard som utstedes av DNB, får du fast rabatt i en rekke butikker, på hoteller og nettbutikker. Du får opptil 30 prosent rabatt på alt du handler. Dette inkluderer også på allerede nedprisede varer. Rabatten trekkes fra på den neste fakturaen.

  • Mange kort gir gode rabatter hos ulike butikker eller bransjer
  • Rabatten trekkes fra på fakturaen

Det er vanlig at du må logge deg inn på ulike fordelsportaler, for å motta rabatten når du handler på nett. Ved kjøp i fysisk butikk registreres rabatten direkte. Dette da denne kobles opp mot brukerstedet. Noen kort har rabatter som knyttes til én spesifikk butikk. Dette gjelder ofte i et kort tidspunkt, som en måned. Det positive med slike begrensede cashbacks, er at denne ofte er svært høy. Eksempelvis 10 %, 20 % og helt opp til 50 %. Du bør passe på at du faktisk trenger de rabatterte tilbudene, for ikke å bruke mer penger enn du ellers ville gjort.

Oppsummering

Bruker du de riktige kredittkortene på de riktige stedene, kan det være mye penger å spare, i følge Kredittkort Info. Dette innenfor en rekke kategorier. Det er likevel viktig å være disiplinert i forhold til pengebruken. Det vil kreve litt energi å sette deg inn i alle de ulike tilbudene, og hvilke forutsetninger som følger med. Noen velger å ha ett eller to kort som gir fordeler i forhold til varer og tjenester de kjøper ofte. Andre bruker mer tid på å sette seg inn i de ulike fordelene, og bruker flere kort.

Ofte stilte spørsmål

Hvor får jeg kredittkort med bonus?

Du søker hos den enkelte banken, eller tilbyderen av kortet. Det enkleste er å søke på nett. Du får som regel svar ganske raskt, da systemene for vurdering er automatiserte. Hvis du ønsker en oversikt over hvem som tilbyr kreditt og de ulike fordelene, kan du søke på nettet. Det finnes mange gode oversikter.

Hvem kan søke om kreditt?

Søker må være 18 år og norsk statsborger. I tillegg stilles det krav om en viss inntekt i forhold til utgifter og gjeld. Du kan ikke ha for stor gjeld fra før. Dette sjekkes automatisk opp mot gjeldsregisteret som kom i 2019. Hvor mye kreditt du får innvilget, vil avhenge av din økonomiske situasjon.

Koster det noe å bruke kredittkort med bonus?

De fleste kort med bonusprogrammer er gratis å bruke. Merk at noen kan ha en årsavgift eller månedsavgift knyttet til seg. Du bør derfor se nøye på vilkårene før du anskaffer deg kreditt. Betaler du regningen i tide, påløper som regel ingen kostnader. Utsetter du betalingen, får du høye renter og gebyrer.

Leave a Reply